“Sifu, Impian Saya Mustahil Tercapai..”

Kita adalah apa yang kita fikirkan. Kita rasa mustahil, mustahillah untuk kita capainya. Rasa susah nak capainya, susah lah. Kalau rasa takkan ada harapan, takde harapan lah. Tapi, kalau kita fikir yang kita pasti boleh capai impian kita, InsyaAllah kita capai. Setuju?
.
.
“KITA ADALAH APA YANG KITA FIKIRKAN.. ANGGAPAN TERHADAP DIRI KITA, MENJADIKAN KITA PADA HARI NI..”
.
.
6 point, bagaimana kita boleh ajar diri kita, untuk terus positif dengan impian kita.
.
1. Bersyukur dengan apa yang ada, nikmat atau ujian. Bersyukur buatkan kita tenang, dan bila tenang kita positif, dan insyaAllah kita kreatif.
.
2. Sentiasa melihat sesuatu yang berlaku, pasti ada hikmahnya. Allah berikan ujian ini, apa hikmahnya? Untuk kita muhasabah diri? memperbaiki diri? Memperbaiki perhubungan dengan family? Dengan pelanggan? Dengan ibubapa? Ofcourse paling penting, perbaiki hubungan dengan NYA?
.
3. Cari ilmu, tingkatkan ilmu, tajamkan fikiran dengan berfikir. Semakin berfikir, semakin faham, semakin jelas dengan apa yang kita ingin lakukan.
.
4. Merancang, apabila dah ada target, ada objektifnya. Gagal merancang, merancang untuk gagal. Jadi, nak kejar target, impian, nak buat sesuatu, rancang dulu. Tak perlu tunggu sempurna, tapi yang penting rancang dulu.
.
5. Dah ada perancangan, bertindak buat. Jangan ragu-ragu lagi. Biarpun tiada jaminan ianya menjadi, atau berjaya, kita tetap buat. Tak jadi, buat lagi. Bangkit lagi. Perbetulkan apa yang tak betul. Bila kita improve, ianya akan jadi lebih baik dari sebelumnya.
.
6. Dah usaha, berdoalah & bertawakkal. Semua impian, kejayaan yang kita inginkan, hanya Allah yang mampu tunaikan. Yang penting kita sudah ikhtiar, dah berusaha.
.
.
Semoga dapat manfaat, walupun sedikit ye. Kalau korang dapat, cuba komen “SAYA DAPAT” di bwh!
.
.
ps – Impian saya, kembali ke Japan, tahun 2022. Suka berjalan-jalan, ronda-ronda di Japan. (korang pulak nak ke mana nanti?)

Similar Posts