Guru Besar Cakap – Seluar Tampal2, Mak Bapak Tak Mampu Ke?

Tiba-tiba jumpa gambar lama.. Waktu darjah dua! Waktu sekolah di Temerloh dulu. Waktu umur 8 tahun, waktu tak hensem lagi masa tu.. Dah la dari keluarga miskin, tak berapa hensem plak masa tu🤭
.
.
“Ada ke patut, cikgu besar sound saya sebab pakai seluar bertampal-tampal. Saya tau la mak ayah saya takde duit beli seluar sekolah, jadi mak saya tampal la..”
.
.
Nasib baik la sekarang ni, takde cikgu macam tu dah kan? Pelajar miskin, patutnya dibantu la kan. Bukannya, diperli & dipandang rendah.. Rasa malu, rasa rendah diri, rasa terhina je masa tu.. Kengkawan, pun ada pandang rendah saya masa tu. Darjah 2, saya ada kena buli dengan budak kelas sebelah.. yang badannya besar, macam giant.. Ada sampai satu hari tu, menangis-nangis taknak pergi sekolah, walaupun bas sekolah dah berenti depan rumah. Takut kena buli🤭 Tapi, lepas abang saya budak ‘giant’ tu, saya dah berani pergi sekolah..
.
.
Dulu di sekolah, saya jual kacang bungkus kepada member2 sekelas, member kelas sebelah. (jual tak laku, kadang-kadang kitorang makan sama-sama). Di sekolah, darjah 2 ni jual juga kad raya.. jual buah berangan buat gasing.. jual komik kita semula, beli dari kawan.. Biasa rehat, saya tak makan. Saya simpan bila mak saya bagi 20 sen belanja.. Darjah 4-6, saya dapat rancangan makanan tambahan (RMT).
.
.
“AKU SUATU HARI NANTI, PASTI JADI ORANG BERJAYA.. AKU BOLEH BANTU LEBIH RAMAI ORANG SUSAH MACAM AKU”
.
Umur 8 tahun, saya dah ada impian untuk berjaya. Almaklumlah, bapak noreh getah, mak suri rumah ambik upah jaga anak orang..
.
.
Kadang2 balik sekolah, saya jalan kaki 5KM, untuk simpan duit tambang 10 -20 sen sen mak bagi tu. Tak naik bas, jimat duit.😜
.
Jadi orang miskin ni, memang kena selalu kena hina, pandang rendah, termasuk cikgu2, malahan kawan2 juga. Tapi, terima jer la kan. Dah memang aku miskin, makan nasi lauk ikan masin, tiap hari, dan ayam seminggu sekali. Nak sekolah pun, banyak meminta2.
.
.
Cuba teka, saya yang mana?☝🏻🤭
.
.
ps – .. 🤭 Ini kawan2 saya darjah 2 dulu..Haliman Riduan, Yusairi, Fadil, K.Nizam, Fadzil, Irwan, Kamal ariffin, Azizi, Kamil, Izuan, Razak. 33 tahun, still ingat tuw😘

Similar Posts