No Pressure, No Action! No Action, No Result!

Betul tak? Kita selalu je tangguh-tangguh kerja kita, lambat-lambatkan kejayaan kita, sebab kita TIDAK DI-PRESSURE!
.
.
NO PRESSURE, NO FEAR! Bila ada pressure, ianya mencipta push factor kepada kita, yang menolak kita untuk kita bergerak.. Untuk bertindak.. Untuk capai apa yang kita patut capai. Betul tak?
.
.
Dan, pressure juga mencipta elemen FEAR FACTOR.. Yang buatkan kita takut.. takut rasa bersalah kalau tak buat.. takut rasa bersalah kalau tak capai target.. atau tak siapkan..
.
.
Dan juga…
.
.
.. wujudkan rasa takut disebabkan AKIBAT ATAU KESAN yang kita akan hadapi, kalau kita tidak bertindak, atau capai apa yang patut kita capai!
.
.
Biasanya, memang kita benci dengan pressure! Tapi, pressure kita boleh jadikan sebagai element untuk kita TERPAKSA BERJAYA!
.
.
Pressure akan buatkan kita bergerak.. Bertindak.. Buat.. Ianya buatkan kita keluar dari zon selesa kita.. iaitu zon yang buatkan kita berasa selesa, di tempat sama, sengan pencapaian yang sama..
.
.
“SIFU, CAMNE SAYA NAK CIPTA PRESSURE TU, SUPAYA SAYA BOLEH UBAH KEJAYAAN DALAM BISNES SAYA?”
.
.
Ada banyak cara cipta pressure untuk bantu bisnes kita maju dari sebelumnya. Antaranya;
.

 1. Wujudkan target dengan number/statistik berserta time & KPI yang jelas, berserta jadual action plan, atau things to do yang wajib kita ikuti. (jelaskan objektif utama nak capai, dan akibat kalau tak capainya – sebagai motivasi yang kuat)
  .
 2. Compare pencapaian bisnes kita dengan pesaing-pesaing kita, atau pun idola kita. Apa yang berlaku, kalau kita tak dapat menyaingi pesaing kita? Market share kita mengecil? Pelanggan dirampas? Jurang makin jauh?
  .
 3. Pressure boleh datang dari cashflow. Sales menurun, profit menipis, reserve berkurang, kejatuhan matawang, produk tak laku, stok tak habis, harga barang naik, inflasi.
  .
 4. Pressure dari orang sekeliling. Dari famili yang mungkin nak kita buktikan kita berjaya. Dari orang tersayang..Dari team yang bergantung harap dari kita.
  .
 5. Pressure disebabkan faktor – agama, bangsa.. Nak mencipta kejayaan untuk meluaskan jalan masuk syurga.
  .
  .
  Korang yang mana? Dari 1-5 ni?👇🏻
  .
  .
  ps – Kalau ada lain lagi, korang share

Similar Posts