“Sifu, Saya Rasa Demotivated Lh, Rasa Down La Dalam Bisnes..”

Dlm bisnes ni, ujian datang dari bermacam2 bentuk.. ada yg diuji dengan kejatuhan.. ada yang diuji dengan pengkhinatan.. ada dengan kecurangan.. kehilangan.. kesilapan.. kerugian.. ada yang diuji dengan kerosakan, kesihatan, dan macam2 lagi..Memang kena kuat bersabar, dan kena terus bersemangat..
.
.
Cuma, seringkali juga ramai usahawan yang down, demotivated, hilang semangat dek sebab ujian-ujian ini.
.
.
INGAT – SETIAP UJIAN, ADA HIKMAHNYA! ALLAH BERI UJIAN KEPADA HAMBANYA YANG SANGGUP MENAHANNYA, MENERIMANYA! INSYA ALLAH..
.
.
Kalau kita tengah down tu, demotivated tu, apapun sentiasa bersyukur dengan nikmat & ujian Allah. Bila kita bersyukur tu, kita akan jadi lebih tenang.. InsyaAllah.
.
.
Dan, dah tenang tu, barulah kita mulakan balik. Bangkit balik. Untuk itu, kita kena ada motivasi untuk mulakannya. Bagaimana?
.
.
Fikirkan sebab utama kita nak mulakannya, dan impian yang kita nak capai dengannya. Semakin tinggi sebab untuk kita capainya, semakin cepat & semakin bersemangat untuk kita mulakannya.
.
.
Dan bila dah mulakn tu, kita perlukan kelajuan untuk capai apa yang kita impikan. Bagaimana caranya? Kita perlukan inspirasi.. cari inspirasi yng boleh lajukan korang.
.
.
Ada orang inspirasinya – ibunya. Ada orang, kisah sejarah.. Ada orang inspirasinya Rasulullah.. ada orang inspirasinya datang dari buku yg dibacanya.. bermacam2 sumber inspirasi.😊
.
.
Kalau korang rasa down, siapa yg beri inspirasi untuk korang bangkit, dan berlari kejar impian korang kembali? BOLEH SHARE?👇🏻
.
.
PS – saya klu rasa down, salah satu yg saya buat baca sejarah Islam, contohnya kisah Rasulullah, Abu Ayub Al Ansari, kisah sejarah kerajaan Turki Uthmaniah,.. lagi tonton movie, El Chapo Guzman, movie2 perang, dan juga lagu sebagai sumber inspirasi..

Similar Posts